Це цікаво

  1. Головна
  2. Блог
  3. Варення та джеми. Рецепти
27.07.2022
Поділитися

Варення та джеми. Рецепти

Для справжніх господинь, літо - час консервації. То чому б не почати варити варення? Звісно, у кожної господині свої рецепти, проте сьогодні Таврія В поділиться перевіреними і дуже смачними!

 

Варення зі смородини п'ятихвилинка

  • Цукор – 1-1.5 кг;
  • Вода – 200-250 мл;
  • Смородина – 1 кг (можна брати червону, чорну або білу).

Засипаємо цукор в каструлю і заливаємо водою. Ставимо на середній вогонь і варимо, помішуючи, поки цукор не розчиниться, а сироп не закипить. Викладаємо в каструлю ягоди, знову помішуємо, доводимо до кипіння і варимо 5 хвилин. Маса виходить рідкою, але після охолодження загусає.


Желе з порічок

  • Червона смородина – 1 кг
  • Цукор – 1 кг

Порічки промиваємо. Від хвостиків очищати зовсім необов'язково. Складаємо в ємність, в якій будемо готувати джем. Додаємо 1 кг цукру і перемішуємо.
Періодично перемішуємо протягом 10 хвилин, поки цукор не почне ставали мокрим. Тепер починається найцікавіше: включаємо сильний вогонь, ставимо ємність на вогонь, озброюємось дерев'яною ложкою з довгою ручкою і включаємо таймер на 8 хвилин. Починаємо інтенсивно перемішувати наше варення.

На 5 хвилині варення почне сильно булькати, а ягоди – лопатися. Потрібно інтенсивно і безперервно мішати. Мішати потрібно швидко, оскільки піна сильно піднімається. Через хвилини півтори вона осяде, а сироп стане загрозливо булькати великими бульбашками.

Як тільки таймер задзвенить, знімайте з плити і протріть через друшляк.
Розливаємо желе відразу в підготовлені банки й БЕЗ КРИШКИ залишаємо до повного охолодження! Найзручніше – на всю ніч.Вранці на поверхні желе, яке остаточно загусло, утвориться плівка.
Закручуємо консервними кришками та відправляємо на зберігання до кращих часів. Чудово зберігається не в холодильнику.

 

Сливове варення з духовки

  • Слива – 1000 г
  • Цукор – 400 г
  • Сік половини лимона
  • Бадьян – 2 зірочки
  • Паличка кориці

Сливи помити, розрізати навпіл, звільнити від кісточки і скласти в глибоку жароміцну форму. Додати цукор, сік лимон, бадьян та корицю. Добре перемішати. Поставити форму у духовку, розігріту до 180 градусів на 20 хвилин. Потім дістати сливу, перемішати, зменшити температуру на 150 і готувати близько години. Періодично помішуючи.

Готовність варення визначайте на власний смак. Якщо сливу залишити щільною - вона чудово підійде у вигляді начинки для пирогів у зимовий час. Готове варення розлити пастеризовані банки. 

 

Персикове варення

  • Персики (без кісточок) - 1 кг
  • Цукор - 0,7 кг
  • Лимонний сік - 1 ч.л.
  • Вода - 1 ст.

Порізати персики навпіл, видалити кісточки, кожну половинку нарізати невеликими кубиками (або можна залишити цілісні половинки персиків).

Засипати порізані персики цукром і залишити настоюватися на кілька годин. За цей час плоди пустять сік. Якщо соку буде мало, то додати кип'яченої або фільтрованої води.
Покласти каструлю з персиками на середній вогонь і довести до кипіння, постійно помішуючи. Зменшити вогонь і варити впродовж 5 хвилин. Додати лимонний сік, перемішати й зняти каструлю з вогню.

Розкласти готове варення по стерильних баночках, закрийте кришками, закутати ковдрою та залишити остигати у перевернутому вигляді.